The Vegetable Zingo Vucavo Pesticidation Marketing Strategy

Nadila Savira, Eqy Astanza, Dian Fiola Sari

Abstract


Soybean plants are the most related food crops, and the demand for soybean production is getting higher, but there are obstacles that occur so that the productivity of soybean plantsdecreases over time. In this activity we use experimental methods. This research was conducted at the Muhammadiyah University of North Sumatra and this activity was in accordance with a schedule that would take 4 months. By producing a product "ZINGO VUCAVA" which helps soybean farmers in eradicating the borer caterpillar pest so that the productivity produced in the future will increase. The product "VUCAVA ZINGO" is a pesticide made from natural ingredients, so it does not have a negative impact on the surrounding environment and health for consumers.

Keywords


Soybean, Zingo Vucava, Vegetable Pesticides


Full Text:

PDF

References


Afriyanti E. R., Triono B. S. (2016). Analisis pertumbuhan tanaman kedelai (Glycine max L.) varietas grobogan pada kondisi cekaman genangan. Jurnal Sains dan Seni. 5(2):2337-3520.

Astanza E., Agus S., Muhammad P. (2018). BIO-RECHIPE GARCO Pestisida Nabati pencegah hama thrips pada tanaman cabai (capsicum annum L.). Jurnal Sains Penelitian dan Pengabdian. 1(1):13-20.

G. Maria C. Y., Budi W., Henna R. S. (2015). Analisis resiko pajanan pestisida terhadap kesehatan petani. Jurnal kesehatan masyarakat. 10(2):239-245.

Hasnah dan Ilyas A. (2007). Efektivitas ekstrak umbi bawang putih (Allium sativum L.) untuk mengendalikan hama Crocidolomia pavonana F. Pada tanaman sawi. Agrista. 11(2).

Hersanti, Santosa E., Dono D. (2013). Pelatihan pembuatan pestisida alami untuk mengendalikan hama dan penyakit tanaman padi di desa tenjolaya dan desa sukamelang kecamatan kasomalang kabupaten subang. Jurnal Aplikasi Ipteks untuk Masyarakat. 2(2):139-145.

Hoesain M., Sigit P., Rinanda A. (2018).Uji efektivitas estrak daun sirsak sebagai insektisida nabati terhadap mortalitas kutu daun (Aphis glycines Matsumura) pada tanaman kedelai. (Seminar Nasional). Jember:Universitas Jember.

Khotbawan I., Heniyati H., R. Iin S.A. (2015). Pengaruh jarak tanam dan pemberian pupuk hayati terhadap pertumbuhan dan produksi tanaman kedelai (Glycine max L. Merrill) dan jagung (Zea mays L.) dengan pola tanam tumpang sari di lahan lebak. Klorofil. X(2):76-81.

Radiyanto I., Mochammad S., Noeng M. N. (2010).

Keanekaragaman serangga hama dan musuh alami pada lahan pertanaman kedelai di kecamatan Balong-Ponorogo. J. Entomol Indon. 7(2):116-121.

Sarawa, Andi N., Muh D. (2012). Pertumbuhan dan produksi tanaman kedelai (Glycine max L.) yang diberi pupuk guano dan mulsa alang-alang. Jurnal agroteknos. 2(2):97-105.

Siburian D., Yuswani P., Lahmuddin L. (2013). Pengaruh jenis insektisida terhadap hama polong Riptortus linearis F. (Hemiptera:Alydidae) dan Etiella zinckenella Treit. (Lepidoptera:Pyralidae) pada tanaman kedelai (Glycine max L.). Jurnal Online Agroekoteknologi. 2(2):893-904.

Yogi A. M., Oktarina. (2017). Respon kedelai edamame (Glycine max, L. Merrill) terhadap waktu aplikasi dan konsentrasi pestisida nabati gadung. Agritrop. 15(1):44-5.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


   

 

JASc (JOURNAL OF AGRIBUSINESS SCIENCES)