Aplikasi Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Pada Pembuatan Susu Kedelai (Hylocereus polyrhizus)

Masyhura MD Masyhura MD, Mhd Iqbal Nusa, Dicky Prasetya

Abstract


This study aims to determine the effect of adding extracts of dragon fruit and gum arab fruit to soy milk quality. This research used Factorial Random Design (RAL) with (2) two replications. Factor I is the addition of dragon fruit skin extract password (D) which consists of 4 levels, namely: D1 = 20%, D2 = 40%, D3 = 60%, D4 = 80%.Factor II is the addition of gum arabic concentration with a password (G) consisting of 4 levels, namely: G1 = 0.1%, G2 = 0.2%, G3 = 0.3%, G4 = 0.4%.Parameters observed included protein levels Antioxidants, Ph, organoleptic taste and colors. The result of statistical analysis on each parameter gives the following conclusion: the addition of dragon fruit skin extract gives very significant different effect (P <0,01) to the protein levels antioxidant, Ph, organoleptic taste and color. The addition gum arab gives very significat different effect (P<0,01) to the protein levels, antioxidant, Ph, organoleptic taste and color.


Keywords


Dragon Fruit, Gum Arab, Soyben Milk

Full Text:

PDF

References


Alikonis, J. J. 1979. Candy Technology. The AVI Publishing Co.Westport Connecticut.

Anam, C., Andriani, M.A.M., Alvin, A. 2013. Pengaruh Jenis Dan Konsenstrasi Bahan Pengikat Terhadap Karakteristik Fisik Serta Analisa Aktivitas Antioksidan Tablet Effervescent Dari Ekstrak Buah Beet (Beta vulgaris). Jurnal Teknosains Pangan. 2(2): 39-44

Desmawarni.2007. Pengaruh Komposisi Bahan Penyalut dan Kondisi Spray Drying Terhadap Karakteristik Mikroenkapsulasi OleoresinJahe. [Skripsi]. Fakultas Teknologi Pertanian. Institut Pertanian Bogor. Bogor

Estiasih, T. dan Ahmadi K. 2009. Teknologi Pengolahan Pangan. Jakarta: PT. Bumi Aksara.

Febryanto, E. O. 2008. Colloides Naturels International Memperkenalkan Keunggulan dan Nilai lebih Gum acacia. Jakarta: PT Indesso Niagatama.

Hidayah, Tri. 2013. Uji Stabilitas Pigmen dan Antioksidan Hasil Ekstraksi Zat Warna Alami dari Kulit Buah Naga (Hylocereus undatus). [Skripsi]. Universitas Negeri Semarang

Li Chen Wu, Hsiu-Wen Hsu, Yun- Chen Chen, Chih-Chung Chiu, Yu-In Lin and Annie Ho . 2005. Antioxidant And Anti proliferative Activities Of Red. London: Cambridge University Press. hal 54-66

Marhazlina, M. 2008. Departement of Nutrition and Dietetic Faculty of Medicineand ealth Sciences. University Putra, Malaysia

Mitasari, A. 2012. Uji Aktivitas Ekstrak Kloroform Kulit buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus Britton & Rose) Menggunakan Metode DPPH (1,1-Defenil-2-PikrilHidrazil). [Skripsi]. Universitas Tanjungpura.

Moulana, R., Juanda., Rohaya, S., Rosika, R. 2012. Efektivitas Penggunaan Jenis Pelarut dan Asam dalam Proses Ekstraksi Pigmen Antosianin Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L). JTIP. 4(3): 20-25

Pribadi YS, Sukatiningsih, P Sari. 2014. Formulasi Tablet Effervescent Berbahan Baku Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Dan Buah Salam (Syzygium polyanthum [Wight.] Walp). Berkala Ilmiah Pertanian. 1(4): 86-89

Prabandari, W. 2011. Pengaruh Berbagai Jenis Bahan Penstabil Terhadap Karakteristik Fisikokimia Dan Organoleptik Yoghurt Jagung. [Skripsi]. Universitas Sebelas Maret. Surakarta

Simanjuntak, L., Sinaga, C., Fatimah. 2014. Ekstraksi Pigmen Antosianin dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus). Jurnal Teknik Kimia USU. 3(2): 25-29.

Sulistyowati, R. 2014. Uji Kadar Protein Dan Organoleptik Yoghurt Susu Kedelai (Glycine Max) Dengan Penambahan Ekstra Buah Nangka (Artocarpus Heterophyllus) Dan Ekstra Kulit Buah Naga (Hylocereus Polyrhizuz). [Skripsi]. Universitas Muhammadiyah Surakarta

Sutardi, S., Hadiwiyoto dan C.R.N. Murti. 2010. Pengaruh Dekstrin dan Gum Arab Terhadap Sifat kimia dan Fisik Bubuk Sari Jagung Manis. Jurnal Teknologi dan industri Pangan. 21(2): 102-107.

Wahyuni, R., dan Nugroho, M. 2014. Pengaruh Penambahan Ekstrak Kulit Buah Naga Super Merah Terhadap Produk Mie Kering. Jurnal Teknologi Pertanian. 15(2): 93-102.

Winarsih, S., 2007. Mengenal dan Membudidayakan Buah Naga. Semarang: CV Aneka Ilmu

Winarno, F.G. 1997. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.




DOI: https://doi.org/10.30596/agrintech.v2i1.2544

Refbacks

  • There are currently no refbacks.