Peningkatan Potensi Ikan Baji - Baji (Grammoplites scaber) Dan Proporsi Bagian Tubuh Sebagai Sumber Bahan Baku

Ayu Diana, Ahmad Fauzan Lubis

Abstract


Baji-baji fish is able to fish as a food that is a source of nutrients that are important to the process of human survival. The purpose of that is need for efforts in increasing the potential fish wedge-wedge through the study of its chemical composition analysis. The method used is the method of experiments with three (3) three-time treat and deuteronomy. Treat is a comparison of fish from different sections namely caput, truncus, cauda with a complete random design (RAL) non factorial. Observations made was the analysis of the chemical composition (proximat). Baji-baji fish contain moisture content (64%), protein (15%), lipids (6%), ash (5%), and carbohydrate (10%). The proportion of body parts on a fish advantage on any part of it that is a protein (truncus, 15.97%), lipids (truncus, 10.40%), carbohydrates (cauda, 12.55%). Baji-baji fish is a relatively cheap products but have a good nutrient content for consumption, of the increase in potential fish baji-baji has a similar nutritional content with other commercial fish nutrient content.


Keywords


Baji - baji fish, Chemical composition, Proportions of body

Full Text:

PDF

References


Anjarsari, Bonita. 2010. Pangan Hewani (Fisiologi Pasca Mortem dan Teknologi). Bandung: Graha Ilmu.

Adawyah, R. 2006. Pengolahan dan Pengawetan Ikan. Jakarta: Bumi Aksara.

AOAC. 2005. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists. Benjamin Franklin Station, Washington.

Asfar, Muh., Tawali, A. B., dan Mahendradatta, M. 2014. Potensi Ikan Gabus (Channa striata) Sebagai Sumber Makanan Kesehatan. SNTI-B13 Prosiding Seminar Nasional Teknologi Industri II. ISBN: 978-602-14822-1-6

Badan Pusat Statistik Kota Tanjungbalai. 2017. Produksi Perikanan menurut Asal Tangkapan di Kota Tanjungbalai (Ton) 2010-2017. https://tanjungbalaikota.bps.go.id/ dynamictable/2017/07/12/110/produksi-perikanan-menurut-asal-tangkapan-di-kota-tanjungbalai-ton-2010-2017.html. Diakses tanggal 1 agustus 2018

Chasanah, Ekowati., Nurilmala, M., Purnamasari, A. R., dan Fathriani, D. 2015. Komposisi Kimia, Kadar Albumin Dan Bioaktivitas Ekstrak Protein Ikan Gabus (Channa Striata) Alam Dan Hasil Budidaya. JPB Kelautan dan Perikanan. 10(2): 123132.

Gandotra R, Sharma A, Koul M, Gupta S. 2012. Effect of Chilling and Freezing on Fish Muscle. IOSR Journal of Pharmacy and Biological Sciences (IOSRJPBS). 2(5): 5-9.

Hafiludin. 2015. Analisis Kandungan Gizi Pada Ikan Bandeng Yang Berasal Dari Habitat Yang Berbeda. Jurnal Kelautan. 8(1): 37-43.

Harianti. 2011. Ikan Gabus (Channa striata) dan berbagai Manfaat Albumin Yang Terkandung di Dalamnya. Jurnal Balik Diwa. 2(1): 18-25

Huda, Nurul. 2003. Komposisi Asam Amino dan Mutu Protein Ikan Kerisi (Nemipterus japonicus). publication at: https://www.researchgate.net/publication/281550409

Iskandar, Rina dan Fitriadi, S. 2017. Analisa Proksimat Pakan Hasil Olahan Pembudidaya Ikan di Kabupaten Banjar Kalimantan Selatan. Jurnal Ziraaah. 42(1): 65-68.

Metro Asahan. 2017. Ikan dari Tanjungbalai Diekspor ke Malaysia, Per Hari Capai 12 Ton https://www.metroasahan.com /ekonomi/2017/03/25/13070/ikan-dari-tanjungbalai diekspor-ke-malaysia-per-hari-capai-12-ton/ Diakses tanggal 1 agustus 2018

Nurjanah., Abdullah, A., Kustiariyah. 2011. Pengetahuan dan Karakterisasi Bahan Baku Hasil Perairan. Bogor: IPB Press

Pamijiati. 2009. Pengaruh Ekstrak Daun Selasih (Ocimum basilicum linn) Terhadap Mutu Kesegaran Ikan Bandeng Selama Penyimpanan Dingin (Chanos chanos Forsk). [Skripsi]. Semarang: Universitas Diponegoro

Pertiwi, K. A., Affandi, M. I., dan Kasymir, E. 2015. Nilai Tambah, Pengendalian Persediaan Bahan Baku Dan Pendapatan Usaha Pada Kub Bina Sejahtera Di Kelurahan Kangkung Kecamatan Bumi Waras Kota Bandar Lampung. JIIA. 3(1): 26-31.

Purwaningsih, Sri. 2010. Kandungan Gizi dan Mutu Ikan Tenggiri (Scomberomorus commersonii) selama Transportasi. Seminar Nasional Perikanan Indonesia. Sekolah Tinggi Perikanan.

Sediaoetama AD, 2008. Ilmu Gizi untuk Mahasiswa dan Profesi. Jakarta: Dian Rakyat.

Sitoresmi dan Kadesti, M. A. 2012. Pengaruh Lama Pemanggangan Dan Ukuran Tebal Tempe Terhadap Komposisi Proksimat Tempe Kedelai. [Skripsi]. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Suparjo, P. 2010. Reposisi Tanaman Pakan dalam Kurikulum Fakultas Peternakan. Lokakarya Nasional Tanaman Pakan Ternak

Suwedja. 2011. Biokimia Hasil Perikanan. Jakarta: Media Prima Aksara.

Tapotubun, A. M., Nanloty, EEE.M, & Louhenapesy. 2008. Efek Waktu pemanasan Terhadap Mutu Beberapa Jenis Ikan. Ichthyos. 7(2): 65 70.

Wahyuni, Sri. 2011. Histamin Tuna (Thunnus,sp) dan Identifikasi Bakteri Pembentuknya pada Kondisi Suhu Penyimpanan Standar. [Skripsi]. Institut pertanian bogor.

Winarno FG, 2004. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta: PT Gramedia Pustaka.




DOI: https://doi.org/10.30596/agrintech.v2i1.2545

Refbacks

  • There are currently no refbacks.