Efisiensi, Value Added dan Produktivitas Tenaga Kerja UMKM Industri Abon Ikan Bandeng di Kota Tarakan

Charitin Devi, Rusdy Setiawan

Abstract


This research measures the efficiency, value-added, and labor productivity of 17 MSMEs in the milkfish floss industry in Tarakan City. Data processing efficiency using EMS, added Value using the Hayami model, and labor productivity using the BPS formula. Conclusions from the research: (1) only 1 MSME has an efficient production level, 16 MSMEs are inefficient; (2) there are 13 MSMEs whose production does not produce added Value, 4 MSMEs with 1 MSME with high added Value, 3 MSMEs with medium added Value; (3) there are 4 MSMEs with labor productivity around IDR. 45.312 to IDR. 176.000 in each production, 13 other MSMEs cannot be counted.


Keywords


MSMEs; Efficiency; Value Added; Labor productivity; Milkfish processing industry

Full Text:

PDF

References


Abidin, Z., & Endri, E. (2009). Kinerja Efisiensi Teknis Bank Pembangunan Daerah: Pendekatan Data Envelopment Analysis (DEA). Jurnal Akuntansi dan Keuangan, 11(1), 1-9.

Anam, M., & Prihatini, E. (2022). Analisis Efisiensi Teknis dan Gap Teknologi Industri Pengolahan Perikanan di Indonesia: Pendekatan Metafrontier DEA. Jurnal Sosial Ekonomi Kelautan dan Perikanan, 17(2), 227-239.

Badan Pusat Statistik. (2023). [Seri 2010] Distribusi PDRB Atas Dasar Harga Berlaku Menurut Lapangan Usaha. Sumber: https://tarakankota.bps.go.id/indicator/52/47/2/-seri-2010-distribusi-pdrb-atas-dasar-harga-berlaku-menurut-lapangan-usaha.html.

_________________. (2023). Produksi Perikanan Budidaya Menurut Komoditas Utama (Ton). Sumber: https://kaltara.bps.go.id/indicator/56/362/2/produksi-perikanan-budidaya-menurut-komoditas-utama.html

Devi, C., Nainggolan, Y., Pratiwi, S., & Rahmawati, M. (2022). Analisis Kinerja Industri Manufaktur Provinsi Kalimantan Utara. Jurnal Ekonomika, 13(2), 205-220.

Devintha, S., Asngari, I., & Suhel. (2018). Analisis efisiensi dan skala ekonomi pada industri bumbu masak dan penyedap masakan di Indonesia. Jurnal Ekonomi Pembangunan, 16(2), 63-73.

Disperindagkop. (2023). Jumlah UMKM Olahan Ikan Bandeng Kota Tarakan [Hasil Wawancara Pribadi]. (J. Napitulu, Interviewer)

Hendrawan, D., Nuh, M., Kusbiantoro, D., Asbur, Y., & Syahputra, S. (2022). Nilai Tambah (Value Added) Olahan Produk Abon Ikan Lele Untuk Peningkatan Pendapatan Masyarakat Desa Penen Kecamatan Sibiru-Biru Kabubaten Deli Serdang Sumut. Jurnal Pengabdian Mitra Masyarakat, 2(1), 18-23.

Insukindro., N. M. (2000). Laporan Akhir Pengukuran Efisiensi Relatif Pelayanan Kantor Cabang Pegadaian. Yogyakarta: Penelitian dan Pengembangan Manajemen (PPM) Fakultas Ekonomi Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta.

Lestari, E. P. (2007). Disparitas Efisiensi Teknis Antar Sub Sektor Dalam Industri Manufaktur Di Indonesia, Aplikasi Data Envelopment Analysis. Jurnal Organisasi dan Manajemen, 3(1), 10-26.

Lestari, E. P. (2017). Analisis Kinerja Industri Manufaktur Di Indonesia. Journal Of Research In Economics And Management, 17(1), 183-198.

Murdiansyah, I. (2021). Determinan Efisiensi Perbankan BPR Syariah Indonesia. Akuntabilitas, 14(1), 27-42.

Rizkiansah, A. (2016). "Pengukuran Efisiensi Pada Industri Otomotif Go-Public Di Indonesia Dengan Metode Data Envelopment Analysis (Dea) Bootstrap". Tesis. Magister Manajemen Teknologi Institut Teknologi Sepuluh Nopember. Surabaya.

Rusydiana, A., & Hasib, F. (2020). Super Efisiensi Dan Analisis Sensitivitas Dea: Aplikasi Pada Bank Umum Syariah Di Indonesia. Amwaluna, 4(1), 41-54.

Wardono, B. (2016). Efisiensi, Produktivitas Dan Indeks Ketidakstabilan Perikanan Tuna Longline Dan Pancing Tonda. Marine Fisheries, 7(1), 1-11.

Wulandari, T., Ekawati, R., & Ferdinant, P. (2015). Analisa Produktivitas dengan Model Fungsi Produksi Cobb Douglas dan Grey System Theory. Jurnal Teknik Industri, 3(2), 1-9.




DOI: https://doi.org/10.30596/ekonomikawan.v24i1.18076