Cover Image

Engkapsulasi Ekstrak Buah Mengkudu (Morinda Citrifolia L.) Menggunakan Ekstrak Kulit Jeruk (Citrus X limon L.)

evi juliani, Syakir naim siregar

Abstract


Indonesia is famous for being a source of basic ingredients for herbal medicines. Noni is one of the most widely used plants for traditional medicine. Noni contains many compounds that are beneficial to health, so it is necessary to process the noni to be used as a practical herbal medicine and does not have an unpleasant odor to the public or the distinctive odor of the noni fruit. The study was conducted using a factorial Completely Randomized Design (CRD) consisting of two factors, namely: Factor I: Comparison of Noni Extract (Morinda citrifolia L) and Lemon Peel Extract (Citrus x limon) (E) consisting of 4 levels, namely: E1 = 150:135, E2=155:130, E3=160 : 125, E4=165:120. Factor II: Drying Time (P) consists of 4 levels, namely: P1 = 3 hours, P2 = 4 hours, P3 = 5 hours, P4 = 6 hours. Comparison of 155:130 material with 4 hours of drying time gives a moisture content of 3.71%, yield of 8.175 %.


Keywords


Noni, Lemon peel, Encapsulation, Drying.

References


Darmajana, A. D. 2007. Pengaruh Konsentrasi Natrium Bisulfit Terhadap Mutu Tepung Inti Buah Nenas. Seminar Nasional Teknik Kimia UGM. Yogyakarta

Djauhariyah dan Endjo. 2003 Mengkudu(Morinda citrifolia L.) Tanaman Obat Potensial. Balai Penelitian TanamanRempah dan Obat. Pengembangan Teknologi TRO. 15(1) : 1-16

Fauzi, Y. 2006. Seri Agribisnis Kelapa Sawit. Budidayah Pemanfaatan Hasil & Limbah Analisa Usaha & Pemasaran

Fitriani, S. 2008. Pengaruh Suhu dan Lama Pengeringan Terhadap Beberapa Mutu Manisan Belimbing wuluh (Averrhooa Belimbing L) Kering. Jurnal Sagu.Laboraturium Hasil Pertanian Fakultas PertanianUnversitas Riau Vol. 7. No. 1 hal :32-37.

Jones, W. 2000. Noni Blessing Holdings. Food quality Analysis, Oregon.

Kumalaningsih dan Salim, A,. 2005. Membuat Makanan Siap Saji. Trubus Agrisarana Surabaya.

Masters, K., (1979).Spray Drying Hand Book, edisi 3, George Godwin, New York.

Meiyanti dan Vicentius. 2014. Pengaruh Perbandingan Sari Mengkudu dengan Sari Nanas dan Jumlah Sukrosa Terhadap Mutu Minuman Serbuk Mengkudu Instan. Jurnal Rekayasa Pangan dan Pert.

Rahmawati, W. 2008. Karekteristik Pati Talas (Colocasia Esculenta (L) Schoott)sebagai alternatif sumber pati industry di Indonesia. Jurnal Teknologi Kimia dan Industri, Vol. No. 1:347-351.

Rukmana, R. 2002. Mengkudu: Budidaya dan Prospek Agribisnis. Kanisius. Yogyakarta.

Salim, A. 2004. Kajian Teknis dan Finansial Ekstrak Mengkudu (Morinda citrifolia L.). Tesis S2 (Tidak dipublikasikan). Program Studi Agribisnis Program Pascasarjana Universitas Sriwijaya. Palembang.

Sudarmadji, S. 1997. Prosedur Analisa Untuk Bahan Makanandan Pertanian. Liberty. Yogayakarta .

Sudirman, Nurafni A., Sukainah, A., dan Yanto, S. 2018. Pengaruh Pengeringan Menggunakan Room Dryer Terhadap Kualitas Tepung Sagu. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, vol. 4 (2018) : S104-S112.

Stanway. 2011. The Miracel of Lemon. Watkins Publishing. London.

Winarsi, Hery. 2007. Antioksidan Alami dan Radikal Bebas. Penerbit Kanisius. Yogyakarta.

Winarti, C. 2005. Peluang Pengembangan Minuman Fungsional dari Buah Mengkudu (Morinda citrifolia L.). Jurnal Litbang Pertanian, 24(2): 149-155.

Winarno, F. G. 2002. Kimia Pangan dan Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama:

Jakarta.

Zackiyah., Dwiyanti, G., dan Supriyanti, F. M. T. 2014. Buah mengkudu (Morinda citrifolia L) sebagai sumber antioksidan pada produksi minuman fungsional yogurt. Prosiding Seminar Sains dan Pendidikan Sains IX. Fakultas Sains dan Matematika. UKSW Salatiga. 21 Juni 2014. 5 (1): 542-549.




DOI: https://doi.org/10.30596/agrintech.v4i1.9147

Refbacks

  • There are currently no refbacks.